Jan Eskildsen, Bassist

Bluegrass Boulevard

Mortens Trio

Aksel & the Hooligans

Cody McNeil

Trio LaChris

Honorar, scene m.v.

Historie

 

 

Mere om: Bluegrass Boulevard

Rullemarie

Mortens Aften

Hooligans

Back

 

EN BASSISTS HISTORIE

 


 

I alle de nuværende bands spiller jeg bas og synger kor. Og en sjælden gang er det mig, som synger lead - og spiller el-guitar.

 

Tiden i Rullemaries Rockræs er det tætteste, jeg har været på "stjernestatus". Ambitionerne i dén retning kan nu ligge på et meget lille sted.

 

Mortens Aften blev starten på min tid som "hyggemusiker". - Siden dén dag i 1981 har jeg glædet mig til hvert et job!

 

Hvad er en bassist?

 

Citat: "Rockmusik kan ikke klare sig uden en bas. Næsten ingen musik kan undvære bassen. Selv det mindste lille danseband har en fyr i en mærkelig jakke, der spiller på instrumentet med de fire tykke strenge." (Fra bogen "Spil rock", Anrel/Gustavsson).

 

Historien kort: The Young Inspiration Society

 

Mit første "band" i ca. 1966-68, en kvartet med bl.a. Poul Krebs som forsanger og mig som guitarist. Poul havde ikke lært engelsk, og jeg havde ikke lært akkorder, så det gik lige op! Sangene? "The onion soldier" med Doors og "Sletting in vetter" med Hollies. Sådan!

Krebs’ 2006-plade starter med en hyldest til dette orkester! Han nævner bl.a. vores ”velgørenhedskoncert til fordel for et trommesæt”! Der kom desværre ikke penge nok i kassen, så vi fik aldrig de trommer.

 

Historien kort: Aurora

 

Bandet hed først Hip, og havde logoet fra Steppeulvenes LP på storetrommen. Omkring 1970 øvede vi i en nedlagt fabrik midt i Århus. Simon Palm har senere slået tønderne i Søren Sidevind, Michael Juel fortsatte i en duo med Poul Krebs ("Poul og Michael"), Weise (Kim Weibrecht) fortsatte med mig i Hot Lips. Frank Heesche spillede keyboard.

 

Historien kort: Hot Lips

 

Trioen Hot Lips kom rundt i ungdomsklubber i Jylland i 1971-73. Her startede mit samarbejde med trommeslageren og sangeren Anders Klode (nu også The Bayous og Van the Man Band m.fl.).

Vi øvede i Opgang 2, som dengang var en ungdomsklub, men som senere har udviklet sig til et spændende livsteater.

 

Historien kort: Rullemaries Rockræs

 

Anders Klode og jeg var med fra starten i 1972 og til 1980.
Vi udgav singlen "Samba Pati" og LP'en "Rullemaries Rockræs".
Singlen fik ros på "Internationale Hitparade" på Norddeutsche Rundfunk, og blev udsendt i Danmark, Tyskland, Østrig, Schweiz og Benelux-landene.
LP'en fik til gengæld kun én stjerne i EkstraBladet og den fik følgende medfart: "Burde aldrig have været udgivet!".
Vi var fast følgeband på "DM i pop 1978".
Vi havde jobs med Gasolin, C.V.Jørgensen, Gnags o.m.fl.
Jeg nåede at spille langt mere end 500 jobs med "Rullemarie".

 

Læs mere om Rullemarie

 

Historien kort: Mortens Aften

 

6-mands-band, som startede ved "et tilfælde" i 1981.
Folkesangeren Morten Overlade havde lovet at stille op med et helt band til et job ugen efter.
Vor fælles ven Anders Klode foreslog mig på bas (- det havde jeg aldrig prøvet før), og sådan blev det!
Benny Stanley fra "Den Gamle Mand og Havet" spillede både steelguitar og "den fede spade".
Guitaristen Karsten Berger fra "Xingu" spillede mundharpe og Jørgen Tvilum percussion.

 

Læs mere om Mortens Aften

 

Historien kort: Touché

 

Sammen med bl.a. Anders Klode dukkede Michael Juel igen op i starten af 1980'erne. Han havde skrevet nogle fine, tidstypiske sange til dette 5-mands band, hvor vi var 3 guitarister. Touché lukkede desværre ret hurtigt ned igen.

 

Historien kort: Græsrodsbandet

 

Poul Krebs og hans daværende kollektiv (bl.a. Poul S. Andersen, senere Hooligans) var i 1983 initiativtager til dette 10-mand store band med base i og omkring Hornslet.
Jeg var med på guitar, og den eneste deltager, som ikke boede i kommunen.
Vi spillede gammel popmusik til "spirende forårsfester" og lignende.
Både livsbekræftende og sen-hippie-agtigt.

 

Historien kort: Mortens Trio

 

Morten Overlade, Anders Klode og jeg selv fra Mortens Aften fik som trio flere og flere af de jobs, hvor pengene ikke rakte til de 6 mand i Mortens Aften.
Vi spillede i 80'erne meget ofte på det lille Århus-spillested Fatter Eskil, hvor vi delte husorkester-rollen med bl.a. Tuff Stuff.
Da Anders forlod trioen for at hellige sig The Bayous, overtog Steen Poulsen fra Tuff Stuff meget passende tønderne og Anders' korstemmer.
Steen Poulsen ønskede i efteråret 2002 at forlade trioen efter ca. 10 år bag trommerne. Vi har derfor igen Anders Klode med. Når Anders er optaget af sine gøremål hos Bayous m.fl., har vi Poul Strøm (Cody McNeil m.fl.) eller Steen Okbo (Aksel & the Hooligans) med som en yderst kompetent afløser.

 

 

Historien kort: Backbone Boogie Band

En udvidet udgave af Mortens Trio omkring 1990 med Henrik Møller på sax og/eller Jørgen Grøndal på el-guitar.
Nu anvender vi kun navnet Mortens Trio, - også selv om det evt. er en udvidet udgave.

 

Historien kort: Bluegrass Boulevard

 

Min gamle kollega Henning Petersen (guitar) og jeg havde i mange år talt om at prøve at spille sammen.
Det blev aktuelt, da Hennings og mandolinspiller Jesper Henning Pedersens tidligere band, Dana Bluegrass Band, opløstes.
Banjospilleren Mogens Fabricius måtte efter nogle år desværre stoppe på grund af sygdom, men han er nu erstattet på bedste vis af Mads Knude Hovgaard.

 

Læs mere om Bluegrass Boulevard

 

Historien kort: Aksel & the Hooligans

 

Bandet startede som et lærerband på Idrætshøjskolen i Århus.
Igen var det Poul Krebs (- musiklærer), som fik mig med som ekstra guitarist.
Den daværende bassist krævede, at musikken ikke måtte blive bedre af det, og dét kunne Poul garantere uden at blinke!
Håndboldtræneren Aksel Nørgaard var trommeslager, og Poul S. Andersen (tidl. Græsrodsbandet) spillede keyboard.
På et pludseligt stand-in job var vi nødt til at finde substitutter for Krebs og bassisten.
Aksel gik op foran som sanger, jeg tog bassen, og Steen Okbo (- bror til den omvandrende jazzlegende Jørn) og Jørgen Grøndal (også i Charlie Dee & the Twisters) kom med på trommer og guitar.
Og sådan har det været siden. Indtil 2003, hvor Poul S. Andersen ønskede at udtræde. Han er på bedste vis erstattet af Kurt Frimodt.

 

Læs mere om Aksel & the Hooligans

 

Historien kort: Cody McNeil

 

Bandet er nystartet i 2001 med to gode gamle venner, Poul Strøm og Per Hougaard. Pers idé til navnet stammer vistnok fra en gang, hvor han havde ondt i hovedet.
Per og jeg har også deltaget i Tom & the Jerrys, og Per har været afløser i Aksel & the Hooligans. Poul afløser i Mortens Trio.

 

Historien kort: Christopher McLaughlin / Trio LaChris

 

Christopher er min stedsøn, som i efteråret 2001 deltog som sanger i "Stjerne for en aften" på DR1. - I samme indledende runde som James Sampson.
Det gav ham lejlighed til "at fyre den af" til en flot 3.-plads med "Hvor er tiden der ta'r os", normalt udført af Inside the Whale (medkomponist Tim Christensen).

 

Siden han var 12 år har Christopher medvirket i Mortens Trio hver sommer, når vi har kombineret familieferie og jobs på Tunø. I 2005 spillede Christopher og jeg som duo på Tunø.
Han spiller også både guitar, keyboard og trommer.
Og han har virkelig noget at byde på!

 

Vi har sammen dannet Trio LaChris, som tager ud og spiller til fester, på samme måde som de fleste andre af mine bands. Musikken dækker over et velegnet festrepertoire med numre fra bl.a. Creedence, Kim Larsen og Clapton, og fra nyere kunstnere. Og vi spiller også gerne som duo til café-hygge m.v.

 

Christopher har - ligesom stedfaderen - gang i et utal af bands, hvor der bliver gået til den med både rock, reggae, rap, afro, latin ...

 

Historien kort: Nogle af alle de andre

 

Det er umuligt at lave en fuldstændig oversigt over medspillere. Især har Mortens Trio haft mange gæster med. Jeg har lyst til at fremhæve Mortens søster Britt Overlade, som gerne stiller op med en (god) sang, Mortens hustru Mette Aaen, som både spiller en ferm guitar og bas, og også Mettes datter Kathrine Aaen (Shanties), som har en lys sangerfremtid foran sig.
Selvfølgelig også sangeren Birgitte Laugesen, guitaristerne Knud Møller (P. Belli, P. Krebs og J. Madsen) og Per Frost (Gnags), keyboardspillerne Ivan Sørensen (Gnags) og Jascha Richter (Michael Learns to Rock), og saxofonisterne Johannes Grønager (DND) og Morten Elbek (bl.a. Gnags, Anne Linnet og Ulla Henningsen).

 

Mit bas-grej

 

Jeg spiller oftest på en flot, ny, rød Warwick el-bas. - Men også på en akustisk Sigma-bas (by Martin) med Bluegrass Boulevard og i afdæmpede danse-stunder med Mortens Trio. Til dinér anvender jeg næsten altid Sigma-bassen. Min forstærker er en Trace Eliott Combo med 4 stk. 10" højttalere. Og så har jeg en Fender P-bas som reserve.

 

Mit PA-grej

 

Jeg er indehaver af et komplet PA-grej (sanganlæg) til mindre spillesteder. Det er som oftest det, vi anvender i bands'ene. Jeg har i øvrigt enkelte gange fungeret som lydmand for bl.a. Krebs Band og Van the Man Band.

 

Mit guitargrej

 

Som afløsning for et "hakkebræt", købte jeg min første Høffner el-guitar, wau-wau-pedal og forstærker for konfirmationspengene i 1969. Men da Jimi Hendrix jo spillede på Fender Stratocaster, måtte jeg også hurtigt have sådan én. Den blev desværre stjålet, og skiftet ud med endnu en "Strat", som jeg fortsat anvender engang imellem. Forstærkeren er en Fender Twin Reverb.